Mój Toruń: Główna » Poradniki » Trzy pomysł na jesienne kanapki

Trzy pomysł na jesienne kanapki 

[foto: "Jem Drugie Śniadanie"]

Jesień to sezon obfitujący w dojrzałe owoce i warzywa. Uwzględniając w diecie świeże składniki, dostarczamy naszemu organizmowi najwięcej witamin. Dlatego dobrym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły i pracy są kanapki z warzywami, które mają najwięcej wartości odżywczych i są dostępne o tej porze roku. Pamiętajmy, że jedzenie drugiego śniadania utrwala nawyk regularnego odżywiania się i zapobiega uczuciu głodu i objadania się w ciągu dnia.

Zobaczcie pomysły na drugie śniadanie z kanapkami, które proponuje Martyna Hnatyszyn, psycholog i psychodietetyk, ekspertka kampanii edukacyjno–informacyjnej „Jem Drugie Śniadanie”. Uczniom w kółko powtarzam zasadę „Do szkoły po śniadaniu i ze śniadaniem”. Spożywanie drugiego śniadania oraz regularność posiłków zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, któremu nie serwujemy huśtawek w postaci głodówek lub stanów przejedzenia.

Dzięki stałym odstępom między posiłkami pozwalamy harmonijnie działać naszemu organizmowi. A on odwdzięczy się nam smukłą sylwetką i ogólnym dobrym samopoczuciem – zapewnia ekspertka. Poniżej trzy propozycje na kanapki idealne na jesienne drugie śniadanie.

jesiennna z miodem i selerem
jesienna z grillowanymi warzywami
jesienna z burakiem


Jesienna kanapka z miodem i selerem
Składniki: chleb razowy, margaryna Śniadaniowa, roszponka, pieczony seler z miodem, żółty ser

Przepis:
Seler (korzeń) umyć, obrać, natrzeć cały miodem, doprawić solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika (165°C) aż zmięknie – około 20 min. Ostudzony pokroić w plasterki i układać na kanapce z dodatkiem margaryny Śniadaniowej, roszponki, pomidora i żółtego sera.

Wartości odżywcze:
Pieczony korzeń selera oczyści organizm z toksyn, pobudzi przemianę materii, dzięki czemu uchroni przed odkładaniem się nadmiarowych kilogramów w czasie jesieni. Miód, dzięki silnemu działaniu antybakteryjnemu uchroni przed niejedną infekcją lub wspomoże walkę z nią. Żółty ser zapewni spore ilości wapnia i pełnowartościowego białka by zadbać o zdrowe zęby i kości. Jest również bogaty w witaminę D, która dzięki obecności margaryny, będzie miała szansę rozpuścić się i odpowiednio wchłonąć do naszego organizmu. Ta kanapka zaskoczy Cię wspaniałym smakiem i dobroczynnym wpływem na Twój organizm!


Jesienna kanapka z suszonymi pomidorami
Składniki: chleb pełnoziarnisty, szpinak, margaryna Śniadaniowa, grillowane warzywa w paskach (bakłażan, cukinia), suszone pomidory, serek śmietankowy

Przepis:
Bakłażana pokroić w plastry, lekko posolić i na kilka minut odstawić. Następnie papierowym ręcznikiem odsączyć nadmiar wody. Delikatnie skropić oliwą. Cukinię pokroić w plastry, również skropić oliwą – obydwa grillować – kilka minut do zarumienienia i miękkości. Po wystudzeniu, cukinię i bakłażana pokroić w mniejsze paski, tak samo pokroić suszone pomidory. Układać na kanapce posmarowanej margaryną Śniadaniową i naturalnym serkiem śmietankowym ze świeżymi liśćmi szpinaku.

Wartości odżywcze:
Zarówno cukinia jak i bakłażan to źródło magnezu, który ułatwia koncentrację, chroni przed uczuciem ciągłego zmęczenia i bezsennością. Dzięki temu, na pewno ułatwi naukę i utrzymanie koncentracji podczas lekcji. Dodatkowo bakłażan to dobre źródło błonnika, który ma dobroczynny wpływ na nasze jelita. Cukinia natomiast jest lekkostrawna i pozytywnie wpływa na procesy trawienia. Suszone pomidory bogate w tryptofan uchronią przed złym nastrojem w jesienną niepogodę. Szpinak bogaty w witaminę K uchroni przed chorobami układu krwionośnego oraz zadba o odpowiedni proces mineralizacji kości. Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a dzięki obecności margaryny, mamy pewność, że odpowiednio zadziała w naszym organizmie. Ta kanapka to prawdziwa harmonia jesiennych smaków!


Jesienna kanapka z pieczonym burakiem
Składniki: pieczywo pełnoziarniste, margaryna Śniadaniowa, rukola, cienkie plasterki upieczonego buraka, kozi ser w plastrach, musztarda francuska

Przepis:
Aby upiec buraki należy je dokładnie umyć, nie obierać ze skóry, zawinąć każdego buraka w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 2 h do miękkości. Po ok. 1,5 h pieczenia sprawdzić stan ich miękkości, wbijając czubek ostrego noża przez folię. Pieczone buraki mają głębszy smak niż gotowane i są od nich zdrowsze – podczas pieczenia tracą mniej składników odżywczych. Upieczonego buraka, po wystudzeniu obieramy ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki. Układamy na kanapce w towarzystwie rukoli, sera o wyrazistym smaku oraz z niewielką ilością musztardy francuskiej.

Wartości odżywcze:
Zawarte w burakach barwniki „antocyjany” zapewniają nam wysoką odporność – niezbędną w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo, buraki zapobiegają anemii, jako świetny środek krwiotwórczy i pomagają w walce z wirusami. W połączeniu z rukolą, która ma działanie bakteriobójcze – żadna choroba Ci nie straszna! Ser kozi to źródło pełnowartościowego białka, jakże ważnego dla zachowania zdrowych zębów i kości. Obecność margaryny, w której skład wchodzi olej rzepakowy to źródło witaminy E – nazywanej witaminą młodości! Reguluje również działanie układu krwionośnego chroniąc przed chorobami serca. Ta kanapka, to witaminowa bomba jesieni!

[Organizator kampanii „Jem Drugie Śniadanie”]

Wyraź swoją opinię - dodaj komentarz

Reklama