Mój Toruń: Główna » Poradniki » Tuczący i niezdrowy – czyli MITY o chlebie

Tuczący i niezdrowy – czyli MITY o chlebie 

[foto: Piekarnia Grochola]

Chleb to podstawa diety większości z nas. Czy możemy sobie wyobrazić śniadanie albo kolację bez pysznej kanapki? Mimo to modne stało się ostatnimi czasy wykluczanie go z diety pod pretekstem tego, że jest tuczący albo niezdrowy. Czy słusznie?

Przede wszystkim dietetycy podkreślają że najważniejsze jest zachowanie umiaru w tym co będziemy spożywać. W zbilansowanej diecie podstawą jest zrównoważenie cukrów, białek oraz węglowodanów. Najwięcej, bo aż 55% do 60% potrzeba tych ostatnich, a pieczywo to doskonałe ich źródło. Poza tym przeciętnie 100 gram białego pieczywa zawiera 290 kalorii, zaś żytniego – 210 kalorii, a zatem rozważne jedzenie pieczywa nie będzie powodowało skoków wagi ani problemów zdrowotnych. Chleb jest nie tylko smaczną przekąską i podstawą śniadania czy też kolacji, to także źródło wielu składników odżywczych takich jak złożone węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz białka.

Dodatkowo chleb pieczony na zakwasie jest o wiele zdrowszy od wypiekanego przy użyciu drożdży. Tradycyjny chleb, z receptur naszych babć był przygotowywany właśnie na zakwasie. – mówi Dariusz Grochola, właściciel Piekarni Grochola Prawdziwy Chleb.

Bardzo ważny jest rodzaj pieczywa. Najmniej polecane jest pieczywo mieszane i pszenne z dodatkami emulgatorowymi oraz przetworzonymi tłuszczami i konserwantami, najlepszy zaś jest chleb na naturalnym zakwasie, który dzięki odpowiedniej fermentacji uzyskuje doskonały smak i aromat. Ponadto mnożą się w nim bakterie kwasu mlekowego, co wpływa korzystnie na odporność organizmu. Taki chleb wzbogacony dodatkowo odpowiednio dobranymi ziarnami stanowi doskonałe uzupełnienie zbilansowanej diety.

Nie możemy zapomnieć o fundamencie każdego pachnącego bochenka, czyli o mące. – Bardzo często jedząc pieczywo nie zastanawiamy się z jakiej mąki zostało upieczone, a jest to bardzo ważna, jeśli nie najważniejsza kwestia w przypadku wypieku zdrowego i bogatego w składniki odżywcze chleba. Trzeba zwracać uwagę na to co jemy – radzi Dariusz Grochola. W kuchniach króluje zwykła, biała mąka o niskiej popiołowości, gdyż nie zdajemy sobie sprawy, że istnieją jej zdrowsze odpowiedniki. Jednymi z najzdrowszych z nich jest mąka razowa oraz mąka z pełnego przemiału – pszenna albo żytnia. Mąka ta wyróżnia się tym, że oprócz bielma znajdziemy w niej również fragmenty zewnętrznej warstwy ziarna – tzw. okrywy owocowo-nasiennej. Mniej oczyszczone mąki są przez to bogatsze w cenne dla naszego zdrowia składniki m.in. w fosfor będący budulcem mięśni i mózgu, magnez odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego, wzmacniający odporność cynk oraz błonnik wspomagający pracę jelit.

Ostatnią kwestią, o której trzeba pamiętać, to z czym jemy pieczywo. Zazwyczaj chleb spożywamy z jakimiś dodatkami i bardzo często to one mają negatywny wpływ na wagę albo powodują problemy ze zdrowiem, a nie samo pieczywo. Tłuste często przetworzone smarowidła takie jak margaryna, majonez czy tłuste kanapkowe serki jedzone bez umiaru mogą sprawić, że przybierzemy na wadze oraz pojawią się problemy zdrowotne. Takim samym winowajcą mogą być jedzone w nadmiarze tłuste kiełbasy albo sery. Najlepszym rozwiązaniem jest rozważne spożywanie wszelkich dodatków do chleba albo postawienie na drobiowe wędliny czy lekkie pasty do smarowania, takie jak na przykład twarożek ze szczypiorkiem.

[MT / Piekarnia Grochola]

Wyraź swoją opinię - dodaj komentarz

Reklama